In english

Selkoseks.fi

Koulutukset

Monipuoliset seksuaaliterveyden koulutus-, työnohjaus- ja asiantuntijapalvelut.

Ilmaismateriaalit

Ilmaismateriaaleista löydät tuottamamme selkokieliset oppaat.

Seksin välineet apuna erilaisten sairauksien yhteydessä

Seksin välineet apuna erilaisten sairauksien yhteydessä

Useimmilla sairauksilla ja vammoilla on vaikutuksia seksin ja nautinnon saavuttamiseen ja seksin toiminnalliseen toteuttamiseen. Kuitenkaan ei ole yksioikoisia ohjeita tai suoralinjaisia linjoja siihen, mikä väline olisi missäkin tilanteessa tarpeen tai hyödyksi, vaan tärkeää on tunnistaa ihmisen yksilölliset mieltymykset, toiveet ja haasteet. Haluamme auttaa sinua löytämään itsellesi oikean ratkaisun ja Amorinin kautta tarjoamme konsultaatiopuheluita, mikäli Sinulla olisi kysyttävää välineistä tai et löydä valikoimastamme Sinulle sopivaa välinettä.

CP-vamman yhteydessä seksin toteuttamiseen voi tuottaa haasteita kehon spastisuus eli jäykkyys, ataksia eli vapina, liikkeiden alentunut koordinaatio ja pakkoliikkeet. Käytännössä nämä voivat näkyä asennon löytämisen ja ylläpitämisen vaikeutena sekä penetraation haasteina. Monet kokevat, että orgasmi helpottaa spastisuutta ja seksuaalinen mielihyvä rentouttaa kehoa. Spastisuus tai spasmit voivat näkyä myös lantionpohjan lihaksissa, jolloin penetraatio emättimeen tai peräaukkoon on kivulias tai mahdoton. Apuna voi käyttää lihaksia rentouttavaa lämpöä (esimerkiksi lämmitetyn lasisauvan avulla), vibraattoreja tai pumpattavia dildoja ja anaalitappeja. Myös erilaiset tukityynyt ja remmit voivat helpottaa seksiasentoja. Myös välineistä täytyy valita sellaiset, joista yksilöllisesti olisi helppo pitää kiinni ja mikäli tuotteessa on vibraa, niin sen käynnistäminen onnistuisi.

Neurologisiin sairauksiin yleisesti voi liittyä kehon halvausoireita, spastisuutta tai tuntomuutoksia. Tuntopuutosten vuoksi voi olla tarpeen etsiä voimakkaampaa tai erilaista stimulaatiota nautinnon tai orgasmin saavuttamiseksi, johon voi olla apuna stimulaatiota lisäävät voiteet ja öljyt, vibraattorit tai erilaiset kylmä/kuuma tuntemukset vaikkapa lasisauvan avulla. Jos peniksellinen kokee erektion kanssa haasteita, voi apuna olla erektiorenkaat tai penispumput. Kuitenkin on tärkeä huomioida seksin toteuttamisen tapojen laajentuminen penetraatio- ja orgasmikeskeisyydestä muihin seksitapoihin. Nautintoa voi toteuttaa monella tapaa!

Selkäydinvammassa yleisin haaste on tuntopuutokset vaurioalueen alapuolella. Tunto voi olla muuttunut, herkistynyt tai puuttua kokonaan. Tunnon muutoksiin kannattaa testata erilaisia vibraattoreja ja aististimulaatiota. Myös erektion tukemiseksi erektiorenkaat ja penispumput voivat olla avuksi. Vibraattorilla on todettu olevan hyötyä peniksellisen ejakulaation auttamiseksi. Myös virtsaamisen ja ulostamisen haasteet ovat ihmisten kokemusten mukaan seksuaalisuutta haittaavia, ja tällöin apuna voi käyttää katetria ja anaalitamponia.

Tuntopuutokset liittyvät myös neurologisiin sairauksiin yleisesti usein ja MS taudissa sukuelinten tuntopuutokset ovat yleisiä. Tuntopuutosten yhteydessä erilaiset vibraattorit ovat hyödyllisiä ja sen avulla voi harjoittaa tuntoa niissä kehonosissa, joista se on vähentynyt tai muuttunut. Tärkeää on kuitenkin tunnistaa kehon tuntopuutokset rehellisesti, ettei tule käytettyä liian voimakasta vibraa, ettei sitten satuta itseään myöskään huomaamattaan. MS-taudissa on hyvä tukea lantionpohjan lihaksistoa esimerkiksi lantionpohjan harjoituskuulilla. Lantionpohjan lihasten harjoittaminen ennalta ehkäisee virtsaamisen ja ulostamisen haasteita.

Käsien toimintakyvyn haasteet voivat liittyä muun muassa neurologisiin sairauksiin tai esimerkiksi reumaan. Tärkeää olisi tällöin löytää välineet, joista on helppo pitää kiinni ja esimerkiksi vibran käynnistäminen onnistuu helposti. Myös ulottumisen haasteet voivat näkyä, kun kehossa on liikerajoituksia tai käsien käyttö on hankaloitunut. Tällöin on hyvä pohtia mahdollisimman pitkiä ja ulottuvia välineitä.

Diabetes voi aiheuttaa eriasteisia erektion haasteita, joihin voi olla avuksi erektiorenkaat tai penispumput. Vulvallisten kiihottumisen haasteisiin voi hyvin monipuolisesti välineiden käyttö olla hyödyksi.

Syöpien erilaiset hoitomuodot aiheuttavat yksilöllisiä haasteita seksuaalisuuteen. Erektiohäiriöt, kiihottumisen haasteet, kostumisen ongelmat ja limakalvojen ärtyminen rikkoutuminen ovat tyypillisiä. Gynekologisissa syövissä annettu paikallinen sädehoito kurouttaa myös emätintä. Emätin on kuitenkin joustava ja sen laajentaminen eli dilatointi on suositeltavaa. Dilatointiin voi käyttää omaa sormea, dildoa/sauvaa tai dilatointiin tarkoitettuja sauvoja. Dilatointi on hyvä aloittaa ensin pienemmällä sauvalla ja siirtyä pikkuhiljaa suurempaan.  

Muistathan, että kaikkien välineiden kanssa ja seksissä ylipäätään on tärkeää käyttää liukuvoidetta! Liukuvoiteen valintaan kannattaa käyttää aikaa ja satsata laadukkaaseen voiteeseen. Tutustu meidän liukuvoidevalikoimaamme ja löydät jokaisen liukuvoiteen kohdalta tiedot, missä tapauksessa liukuvoide voisi sopia sinulle.

Löydät myös loppukäyttäjille suunnatun laajemman oppaan Mahdollisuus nautintoon – opas seksin ja nautinnon välineistä TÄÄLTÄ.

Jos olet sosiaali- ja terveysalan ammattilainen tai seksologi, olemme tehneet myös oman paljon laajemman oppaan juuri Sinulle välineistä. Opas seksin ja nautinnon välineistä sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisille sekä seksologeille PDF on löydettävissä TÄÄLTÄ

Voit laittaa myös yhteydenottopyynnön minulle myös täältä: Yhteystiedot – SelkoSeks

Kirjoittaja: Henna Suikki, toimintaterapeutti YAMK, Erityistason seksuaaliterapeutti NACS.

psoriaasi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *