Vammaisen seksuaalisuus

Miten käsitellä seksuaalisuutta vammaisen kanssa ja miten Selkoseks siinä voi auttaa?

Seksuaalisuus on osa meitä jokaista elämän alusta loppuun. Seksuaalisuuden merkitys elämässä voi vaihdella elämäntilanteen mukaan ja seksuaalisuus ilmenee meissä jokaisessa hyvin monenlaisin eri tavoin. Seksuaalisuus on osa ihmisyyttä; puhumme mielen ja kehon hyvinvoinnista, joten on luonnollista myös pohtia ja edistää seksuaalista hyvinvointia.

Keskustelun pohjana vammaisen tarpeet ja lähtötaso

Kun käsitellään seksuaalisuutta vammaisen ihmisen kanssa, tulee ensisijaisesti laittaa mahdolliset ajatukset ja ennakkoluulot hänen vammastaan sivuun ja kohdata hänet ihmisenä, kuten kenet tahansa. On tärkeää selvittää, millä tavoin ihminen kommunikoi ja/tai millainen on hänen ymmärryksensä taso. Seksuaalisuudesta tulisi puhua yksilöllinen taso huomioiden, oli kyseessä aikuinen tai lapsi, sekä alussa olisi hyvä kartoittaa, mitä henkilö teemasta jo tietää.

Kommunikoinnin apuvälineiden tarve

Kommunikointitapoja kartoittaessa tulisi selvittää, tarvitseeko henkilö kommunikoinnin apuvälinettä, jos tarvitsee, millaista? Tarvitaanko tulkkia? Tuleeko henkilö varmasti ymmärretyksi, ja ymmärräthän varmasti, mitä hän sinulle kertoo? SelkoSeks -kuvapankki on oivallinen apuväline seksuaalisuudesta kommunikointiin. Vaikka henkilö puhuisi, ei visuaalisesta lisästä puheen tukena ole koskaan haittaa!

Selkokuvilla selkeää viestintää

Ilmiöitä, tapahtumia ja asioita voi olla helpompi sanoittaa ja ymmärtää, kun ne on kuvitettu. Seksuaalisuudesta puhuminen voi myös joillekin ihmisille hyvin vaikeaa ja nolo asia – SelkoSeksin avulla sanoja ei välttämättä edes tarvita, vaan itseään voi ilmaista kuvin. Lisätietoa SelkoSeks-selkokuvien edusta kuvakommunikoinnissa löydät täältä: Miten SelkoSeks selkokuvat eroavat muista, saatavilla olevista kuvakommunikaatiokuvista?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *