Kehitysvammaisuus ja seksuaalisuus

Kirjoittaja: Henna Suikki, toimintaterapeutti YAMK, Erityistason seksuaaliterapeutti NACS. Tässä artikkelissa tarkastelen tutkimustietoa, kirjallisuutta sekä omia kliinisen työn kokemuksia aihepiiristä kehitysvammaisuus ja seksuaalisuus. Artikkelissa keskityn kehitysvammaisuuteen, mutta artikkelia luettaessa on hyvä pohtia seksuaalisuuden teemaa myös muiden eri tavoin vammaisten ihmisten elämässä.   Tämän artikkelin tarkoituksena on laajentaa käsitystä seksuaalikasvatuksen merkityksestä kehitysvammaisille ihmisille. Artikkelin tavoitteena on tuoda …

Kehitysvammaisuus ja seksuaalisuus Lue lisää »

Rintojen omatarkkailu ja rintaterveys kehitysvammaisilla ihmisillä

Jokaisella ihmisellä on oikeus huolehtia omasta rintaterveydestään ja se oikeus koskee myös kehitysvammaisia ihmisiä. Miten omatarkkailu toteutuu, jos henkilö ei pysty sitä tekemään itse? Avusteisesta omatarkkailusta puhutaan silloin, kun henkilö ei pysty tarkkailemaan rintojaan tai rintakehäänsä itsenäisesti tai tarvitsee johonkin tarkkailun vaiheeseen toisen henkilön apua. Rintojen omatarkkailu voi olla haasteellista tai mahdotonta monista eri syistä. …

Rintojen omatarkkailu ja rintaterveys kehitysvammaisilla ihmisillä Lue lisää »

Seksin välineet apuna erilaisten sairauksien yhteydessä

Kirjoittaja: Henna Suikki, toimintaterapeutti YAMK, Erityistason seksuaaliterapeutti NACS. Useimmilla sairauksilla ja vammoilla on vaikutuksia seksin ja nautinnon saavuttamiseen ja seksin toiminnalliseen toteuttamiseen. Kuitenkaan ei ole yksioikoisia ohjeita tai suoralinjaisia linjoja siihen, mikä väline olisi missäkin tilanteessa tarpeen tai hyödyksi, vaan tärkeää on tunnistaa ihmisen yksilölliset mieltymykset, toiveet ja haasteet. Amorinin valikoima on laajentunut ja olethan …

Seksin välineet apuna erilaisten sairauksien yhteydessä Lue lisää »

Seksuaalisuuden huomioiminen kuntoutuksessa

Kirjoitus on julkaistu alun perin Kuntoutus -julkaisussa 1/2019. Teksti on lyhennelmä artikkelista. Lähdeluettelon ja koko tekstin löydät TÄÄLTÄ. Kirjoittajat:   Henna Suikki (ent. Kekkonen), toimintaterapeutti AMK (YAMK 2021), erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Kaija Nevalainen, erikoistoimintaterapeutti, TtM, lehtori, Oulun Ammattikorkeakoulu Oy  Johdanto  Seksuaalisuus on osa ihmisyyttä kaikissa elämänvaiheissa, ja se muuttuu ja mukautuu elämänvaiheiden ja -tilanteiden myötä (WHO 2006). Seksuaalisuuden olemassaolo ei ole riippuvaista terveydestä tai …

Seksuaalisuuden huomioiminen kuntoutuksessa Lue lisää »

Kun kaipaat erityistä tukea seksiin

Kirjoittaja: Henna Suikki, toimintaterapeutti YAMK, Erityistason seksuaaliterapeutti NACS. Joskus seksiin ja nautintoon liittyy myös murheita ja erilaisia haasteita ja tarvitaan erityistä tukea seksiin. Joskus taustalla saattaa olla sairaus tai vamma, joka tuo omat piirteensä seksin ja nautinnon toteuttamiseen. Henna toimii Amorin Oyn yrittäjänä myös ja haluamme Amorinilla olla tarjoamassa apuamme ja asiantuntijuuttamme erilaisiin tilanteisiin ja …

Kun kaipaat erityistä tukea seksiin Lue lisää »

Aivoverenkiertohäiriön vaikutukset seksuaalisuuteen

Kirjoittaja: Henna Suikki, toimintaterapeutti YAMK, Erityistason seksuaaliterapeutti NACS. Yllättävä sairastuminen ja aivoverenkiertohäiriö muuttaa elämää ja totuttuja tapoja myös seksuaalisuuden osa-alueilla. Seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset ja tunteet voivat herätä nopeastikin sairastumisen jälkeen ja niistä keskusteleminen ja avun saaminen olisi tärkeää mahdollistaa. Seksuaalisuus ei käsitteenä sisällä vain seksin toiminnallista toteuttamista, vaan seksuaalisuuden kuuluu paljon muutakin. Aivoverenkiertohäiriön myötä oma …

Aivoverenkiertohäiriön vaikutukset seksuaalisuuteen Lue lisää »

Vammainen paljastaa rakenteellisen ableismin

Kirjoittaja: Henna Suikki, toimintaterapeutti YAMK, Erityistason seksuaaliterapeutti NACS. Kirjoitus on alunperin julkaistu Kätilö 2/22 lehdessä. Ableismi on vammaisuuden perusteella tapahtuvaa syrjintää, joka ilmenee puheissamme, esteellisyytenä, vammattomuuden normina tai jopa itsemääräämisoikeuden tarpeettomana rajoittamisena. Ableismin kitkemisen ensimmäinen askel on tunnistaminen. Syrjintä herättää monia ajatuksia ja tunteita. Syrjinnällä tarkoitetaan henkilön huonompaa kohtelua hänen ominaisuuksiensa takia, kuten ihon värin …

Vammainen paljastaa rakenteellisen ableismin Lue lisää »

Aivovamman vaikutukset seksuaalisuuteen

Aivovamma osana elämää – Miten huomioida seksuaalisuus kuntoutuksessa? Kirjoitus on julkaistu alun perin Suomen Seksologisen Seuran ylläpitämässä Seksologisessa aikakauskirjassa. Teksti on lyhennelmä artikkelista lähdeluettelon ja koko tekstin löydät täältä https://seksologinenseura.fi/wp-content/uploads/2022/01/Aikakauskirja4-3_Kekkonen_F.pdf TUTUSTU myös oppaaseemme Aivovamman vaikutukset seksuaalisuuteen jonka avulla voit ottaa seksuaalisuuden helposti puheeksi. Aluksi Kuntoutuksen lähestymistavaksi on vakiintunut holistinen eli kokonaisvaltainen ihmiskäsitys. Se käsittää ihmisen fyysisen, …

Aivovamman vaikutukset seksuaalisuuteen Lue lisää »

Seksuaalikasvatuksen merkitys seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisyssä

Kirjoittaja: Henna Suikki, toimintaterapeutti YAMK, Erityistason seksuaaliterapeutti NACS. Seksuaalikasvatuksesta ja turvataidoista puhutaan koko ajan enemmän ja niiden merkitys nähdään tärkeässä roolissa seksuaaliväkivallan ehkäisyssä, mutta myös lasten ja nuorten hyvinvoinnin kasvussa. Seksuaalikasvatuksella tarkoitetaan seksuaalisuuden kognitiivisten, emotionaalisten, sosiaalisten, vuorovaikutteisten ja fyysisten näkökohtien oppimista ja se alkaa jo varhaislapsuudessa ja jatkuu läpi nuoruuden ja aikuisuuden. UNESCON suositusten mukaan …

Seksuaalikasvatuksen merkitys seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisyssä Lue lisää »

Seksuaaliväkivalta

Kirjoittaja: Henna Suikki, toimintaterapeutti YAMK, Erityistason seksuaaliterapeutti NACS. Seksuaaliväkivallalla tarkoitetaan seksuaalista tekoa ilman suostumusta joko niin, ettei toinen anna suostumustaan tai niin, henkilö pysty antamaan suostumustaan esimerkiksi ikänsä, päihtymyksensä tai psyykkisen tilansa vuoksi.​ Rikoslailliset pykälät voivat olla hankalia ymmärtää ja tällä hetkellä ne painottuvat arvioimaan fyysisen väkivallan uhkaa ja toteutumista. Kuitenkin myös teot, jotka eivät …

Seksuaaliväkivalta Lue lisää »